[...] częściej też o mężczyznach, mających problemy z funkcjonowaniem i pracą tarczycy. Problemy z tarczycą mają różne źródła, dlatego też tak ważna jest profilaktyka i okresowe badania. Nie bez znaczenia jest także odpowiednio skonstruowana dieta. Czy zatem jest naturalny sposób, by poprawić konwersję hormonów tarczycy? Podsumowanie Bez względu na [...]
[...] patofizjologia, diagnostyka i leczenie” https://journals.viamedica.pl/clinical_diabetology/article/viewFile/8805/7512 Źródła energii do dla pracy mięśni, na podstawie badania naukowego Van Loon i WSP. 2001 “The effects of increasing exercise intensity on muscle fuel utilisation in humans” J Physiol. Oct 1, 2001 [...]
[...] pomóc ocet jabłkowy. Jakie ma właściwości i czy rzeczywiście może pomóc w zwalczaniu nadmiernej tkanki tłuszczowej? Ocet jabłkowy a utrata tkanki tłuszczowej - co pokazują badania? Czy porcja octu jabłkowego spożywana z posiłkami może zwiększyć utratę tkanki tłuszczowej? Może. Przeprowadzone w Japonii badanie z dość dogłębną analizą poświęcone [...]
Był czas, kiedy mleko było po prostu mlekiem. Pochodziło od krowy, ewentualnie kozy... Dzisiaj nie dość, że mamy do wyboru mleko tłuste, półtłuste i chude, z laktozą i bez laktozy, to jeszcze pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Nie można też zapomnieć o mleku ekologicznym i tradycyjnym. Z czego wynika, że hasło "ekologiczne" stawia nas na [...]
Idea diety wegetariańskiej lub wegańskiej przywodzi na myśl wizje jedzenia tofu i ogromnych ilości warzyw. Jednak prawda jest taka, że nie każdy weganin je tofu i warzywa. Faktem jest, że nie wszystkie wegańskie i wegetariańskie diety są zdrowe. Wegański posiłek to również frytki smażone na oleju roślinnym i pizza z serem bez mleka. Brzmi zdrowo? [...]
Wydawać by się mogło, że pozycja siedząca, jej nieprawidłowa forma, wpływa głównie na układ kostny i aparat ruchu. Osoby wykonujące pracę siedzącą zazwyczaj narzekają na bóle pleców w odcinku lędźwiowym, piersiowym i szyjnym. Powiązane jest to ze specyficznym przyjęciem pozycji, która polega na pochyleniu się przy biurku, wysunięciem obręczy [...]
[...] na treningach, a kilogramy spadają. Podsumowanie W początkowym etapie mężczyźni szybciej tracą na wadze i gubią więcej tkanki tłuszczowej, niż kobiety. Jak pokazują badania, różnica ta zmniejsza się z biegiem czasu. W początkowym etapie redukcji mężczyźni doświadczają większych korzyści wynikających ze spadku wagi, gdyż w większym [...]
Odżywki białkowe są najpopularniejszym dodatkiem i składnikiem diet osób aktywnych i dbających o wygląd swojej sylwetki. Białko jest niezbędnym makroskładnikiem odżywczym, który pomaga budować i regenerować mięśnie, naprawiać tkanki oraz wytwarzać enzymy i hormony. Stosowanie odżywek białkowych ma także duże znaczenie w przypadku odchudzania. [...]
Kwas foliowy należy do syntetycznych witamin rozpuszczalnych w wodzie, które są stosowane w suplementacji sportowej, ale i nie tylko. Nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować tej witaminy, dlatego też dostarczenie jej z zewnątrz jest niezwykle ważne. Zbyt wysokie spożycie kwasu foliowego może maskować niedobory witaminy B12 Wynika to z [...]
[...] D J Farrell and L Bower „Fatal water intoxication” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1770067/ Kathleen Deska PAGANA, Timothy J. PAGANA „Testy laboratoryjne i badania diagnostyczne w medycynie” Marek Kretowicz, Jacek Manitius „Odwodnienie jako przyczynek do rozważań nad chorobą z przegrzania — opis [...]
[...] produkcji GH w ciągu np. 12 h, ale znów operujemy tak znikomymi stężeniami hormonu wzrostu i IGF-1, że prawdopodobnie nie ma to żadnego praktycznego znaczenia. Referencje, badania, literatura: Sarah E. Deemer i in. Pilot study: an acute bout of high intensity interval exercise increases 12.5 h GH secretion [...]
[...] stadium). Wspomniany 34-latek miał fizjologicznie zwężoną prawą tętnicę wieńcową. Ilu kulturystów zdaje sobie sprawę ze swojego stanu zdrowia i przeprowadza czasochłonne badania? Ilu kiedykolwiek wykonywało np. elementarne badania wysiłkowe serca? SAA przyczyniają się do śmierci, ale biorąc pod uwagę raczej 10-20 lat ich stosowania, a nie [...]
[...] ryzyko są narażone osoby sięgające po środki dopingujące z grupy sterydów anaboliczno-androgennych. O wiele rozsądniej jest wykonać mniej serii w większym zakresie powtórzeń, bez szarżowania i psucia techniki. Referencje, badania naukowe: https://www.powerlifting.sport/fileadmin/ipf/data/rules/technical-rules/polish/IPF_rulebook_2021_pl_v.17.pdf
[...] impact of food products Osteoporos Int. 2013; 24(1): 139–150. Published online 2012 Jun 16. doi: 10.1007/s00198-012-1998-6 Uwaga Pamiętać jednak należy, że nie wszystkie badania naukowe potwierdzają korzyści związane z większym spożyciem nabiału. Liczne opracowania sugerują, iż mleko i produkty mleczne mają potencjał diabetogenny (nadmierny [...]
[...] wystarczyć słońce, o ile ekspozycja jest wystarczająca i nie stosuje się nadmiaru filtrów UV, hamują one kluczowe przemiany niezbędne do przyswajania witaminy D. Chociaż badania eksperymentalne potwierdzają teoretyczne zagrożenie, że stosowanie filtrów przeciwsłonecznych może wpływać na witaminę D, dowody z prób terenowych i badań [...]
[...] więcej substancji odżywczych i antyoksydantów. Dlaczego warto włączyć ciemną czekoladę do swojej diety? Oto kilka powodów, dla których warto cieszyć się jej smakiem. Inne badania wykazały, że spożywanie ciemnej czekolady skutecznie obniża poziom innych markerów stanu zapalnego, takich jak interleukina-6 (IL-6) i bardzo wrażliwe białko [...]
Dość często osoby trenujące, które nie osiągają zadowalających rezultatów na siłowni, tłumaczą się kiepską genetyką. Jednak czasem zamiast genów po prostu chodzi o podstawy, gdzie jak okazuje się, osobnik nie ma zbilansowanych posiłków, a sama dieta znacząco odbiega od tego, co sprzyja kształtowaniu sylwetki. Również kwestia treningu, pozostawia [...]
[...] przepełniony szczęściem i przyjemnością z życia? W takiej sytuacji suplementacja szafranem może posłużyć za doładowanie – takie wnioski wysnuli naukowcy na podstawie badania opublikowanego w Complementary Therapies in Medicine. Szafran zawiera substancje o działaniu antydepresyjnym . Według niektórych badań ekstrakty z szafranu działają [...]
Prowadząc zdrowy styl życia, liczymy na to, że spowolnimy proces starzenia organizmu, a to ostatecznie doprowadzi do długiego i zdrowego życia. Rodzi się jednak pytanie, ile tak naprawdę mamy kontroli nad procesem starzenia się? Chociaż nie można zatrzymać procesu starzenia się, istnieją dowody na to, że można spowolnić ten proces. Podsumowując [...]
Wszyscy słyszeliśmy o niebezpieczeństwach płynących z diety opartej na fast foodach. Przez wysoką zawartość soli, wiele zbędnych dla nas dodatków i rafinowane węglowodany, żywność ta nie sprzyja ani naszej sylwetce ani zdrowiu metabolicznemu. Nie trzeba badań, aby powiązać wzrost masy ciała, obniżenie poziomu zdrowego cholesterolu czy też [...]